Kystskogkonferansen 2025: To dager med skogprat, inspirasjon og grønn utsikt!
Publisert 11.06.2025

Tekst: Marie Hellerud
Årets Kystskogkonferanse levde opp til forventningene – to dager preget av engasjerte fagdiskusjoner, spennende prosjekter og gode samtaler. Med skog under føttene og kunnskap i lufta, skapte konferansen ei flott ramme for ny kunnskap og inspirasjon i strålende trøndersk forsommervær.
Effektiv tømmertransport og flaskehalsene som står i veien
Første dag startet på Norske Skog Skogn, der deltakerne ble ønsket velkommen med lunsj og lansering av TØIs ferske rapport om flaskehalser i tømmertransporten. Rapporten setter søkelyset på hvordan dagens vegnett i Trøndelag begrenser effektiv tømmertransport, særlig fordi mange kommuneveger ikke er klassifisert for moderne, store kjøretøy. Dette fører til høyere kostnader, økt slitasje – og ikke minst større klimagassutslipp og redusert trafikksikkerhet.
Til sammenligning har både Finland og Sverige tillatt større vogntog på hele vegnettet – en løsning mange norske aktører nå etterlyser. Det er bred politisk enighet om å jobbe for å fjerne flaskehalsene, og oppgradering av vegnettet trekkes fram som et tiltak med stor samfunnsøkonomisk gevinst.
Ute på plassen fikk vi også se ulike tømmerlass og lære mer om hvilke vogntog som faktisk tillates på ulike vegklasser. Deretter fulgte en engasjert politisk paneldebatt om hvordan vi kan redusere transportkostnader og gjøre mer av tømmeret tilgjengelig for industri og verdiskaping. Etter ei interessant omvisning på fabrikken hos Norske Skog Skogn, gikk turen videre ut i skogen, nærmere bestemt til Halsan i Levanger.
Tidlig hogst og tapte verdier i skogbruket
På skogbefaringa på Halsan fikk vi et nærmøte med aktuelle tema som avskoging og ungskoghogst. En viktig diskusjon om hva for tidlig hogst faktisk koster ble også satt i gang – og svaret er: ganske mye! Skal vi sikre framtidig verdiskaping i skogbruket, må vi i større grad klare å bevare de mest produktive skogarealene til nettopp skogproduksjon. Det er langt mer bærekraftig å omdisponere fattige bergknauser med lav produksjonsevne, enn å bygge ned de skogene som gir mest tilbake – både økonomisk, økologisk og i klimasammenheng.
Faglig påfyll og framtidsvisjoner på InnoCamp
Dag to startet en liten rusletur unna overnattingsstedet på Steinkjer, på InnoCamp. Her holder Nord Universitet hus, sammen med blant andre NIBIO, TFoU og WoodWorks! Cluster. InnoCamp fungerer som en viktig møteplass for kunnskapsdeling og samarbeid – og er et naturlig samlingspunkt for aktører i den grønne verdikjeden i Trøndelag.
Skognæringa Kyst avholdt sitt årsmøte, før Statsforvalteren i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune tok oss med inn i “Framtidsskogen”, et spennende samarbeidsprosjekt mellom næring og forvaltning, med mål å styrke både skogøkonomien og skogproduksjonen. Her skal det jobbes med bedre skjøtsel, mer kunnskap og tiltak som bidrar til både høyere volum og bedre kvalitet i framtidas skoger. «Framtidsskogen» er fylkeskommunenes oppfølgingsprosjekt av Kystskogmeldinga fra 2022, og det blir kjørt parallelle prosjekter i alle de 8 kystskogfylkene i en 4 årsperiode framover.
Arne Rannem fra Landbruksdirektoratet løftet fram aktuelle saker myndighetene nå jobber med – fra virkemidler i skogbruket til klimaarbeid og eierskapspolitikk.
Under introduksjonen “Påbygg i høyden med lokale ressurser”, fikk vi blant annet høre om en ny satsing fra WoodWorks! Cluster og InnoTre, presentert av Knut Magnar Sandland. Gjennom lette trekonstruksjoner og lokal verdiskaping blir det mulig å tenke nytt både i bygg og i næringsutvikling.
Sivert Heggdahl (Praksis Arkitekter) og John Haddal Mork (RÅS), ga oss videre et fascinerende innblikk i hvordan teknologi og materialforståelse gir nye muligheter innen trearkitektur.
Kortreiste løsninger og lokale spesialiteter på Inderøy
Etter en innholdsrik formiddag, gikk turen videre langs Den Gyldne Omvei til Øyna Landskapshotell på Inderøy. Her ventet både smakfull lunsj og flere inspirerende eksempler på hvordan kortreiste ressurser kan brukes i trebasert innovasjon og arkitektur.
Frode Sakshaug delte historien bak utviklingen av Øynaparken med bruk av lokale treprodukter, etterfulgt av innlegg fra Siv Berg Aune (Norsk Limtre) og Atle Aune (Snekkeriet). Til slutt rundet Lars Johansson fra WoodWorks! av programmet med en engasjerende presentasjon om produktutvikling basert på trefiber – og hvor vi kan gå videre herfra.
To dager med utsikt, innsikt og engasjement – vi takker alle deltakere og bidragsytere for en vellykket Kystskogkonferanse, og ser allerede fram til neste gang – i Rogaland!