Skogbefaring i Nordland: Stiv kuling med storm i kastene
Publisert 20.02.2025

Mandag 13. januar var et utvidet trepartsamarbeid i Nordland invitert med på befaring av den store sitkaskoghogsten som gjennomføres på Lauvøya utenfor Sandnessjøen. Nortømmer er kjøper av alt tømmer på Lauvøya. Skurtømmeret går med båt fra øya og helt til et sagbruk i Sør-Sverige, mens massevirke går til papirfabrikken på Skogn. Turen ble planlagt i høst, og vi var klar over at været på Nordlandskysten i januar kan være utfordrende. Hogsten pågår nå, så det var ikke et alternativ å vente til våren. Og jammen slo vinterstormen til! Likevel gikk båten i stor sjø over til Lauvøya, alle kom fram i god behold, og vi fikk virkelig sett sitkagranas gode strekk- og bøyegenskaper.
Bred deltakelse fra skognæringa i Nordland
På turen deltok fylkesvaraordfører Linda Helen Haukland, politisk oppnevnt representant for Kystskogbruket for fylkestinget i Nordland, Bodil Jeanette Pedersen fra næringsavdelinga i Nordland fylkeskommune, Runa Aanerød fra Statsforvalteren i Nordland, Ole Bakke fra Skognæringa Kyst, Bjørn Borgan, leder for Nordland Skog- og Trenæringsforum, Ben Roger Dyrhaug, ansvarlig for undervisning av lærlinger og elever fra Mosjøen vgs. avdeling Marka, samt representanter fra Statskog, Nordland Bondelag, Skogeierlag og LO.
Lauvøya som læringsarena for framtidas skogbrukere
Vel framme på Lauvøya ble vi losjert inn på det gamle handelshuset, som nå huser lærlinger og hogstmaskinførere under hogsten på øya. Her ble vi servert kaffe og mat, og det ble presentert flere interessante innlegg med relevans for skognæringa i Nordland. Vi fikk også høre mer om skogsdrifta på øya og hvilke utfordringer og muligheter skogbruket i regionen står overfor.
Unik utdanning for skogsmaskinførere i Mosjøen
Mosjøen vgs. avdeling Marka har nå landets beste skogbruksutdanning på videregåendenivå. Nord-Norsk kompetansesenter skog, en del av Mosjøen videregående skole, utdanner maskinførere for skogsmaskiner. Her er også Nortømmer en viktig bidragsyter. Senteret har en unik avtale med Ponsse, som gir elever og lærlinger opplæring med moderne utstyr.
Sjøtransport som nøkkel for skogsdrift i veiløse områder
Senteret samarbeider også med det nyetablerte selskapet Tømmer på sjø AS. Gjennom et tilpasset opplegg er lærlinger fra skolen en ressurs i gjennomføring av hogst på skogsdrifter i veiløse områder, der tømmeret kun kan fraktes via sjøen. Tømmer på sjø AS organiserer transporten av maskiner og tømmer ved hjelp av lektere, som fungerer som midlertidige kaier. Dette gir lærlingene verdifull erfaring og forbereder dem på fremtidige utfordringer i skognæringen.
– Været i dag viser hvordan det er å drive her ute. Det er krevende, men det gir også lærlingene verdifull erfaring som de vil ha nytte av i fremtiden, sier Ben Roger Dyrhaug, leder for Kompetansesenter skog ved Marka.
Nortømmer – på skogeierens side
Nortømmer AS er, som nevnt tidligere, tømmerkjøper og omsetningsledd for driftene som foregår på øyene på Helgelandskysten i samarbeid med Nordnorsk Kompetansesenter Skog, Tømmer På Sjøen AS og NortugsAS. I tillegg til de rene operative samarbeidene har Hagland Shipping vist seg å være en svært viktig støttespiller med deres evne til å opptre med fleksibilitet og en stor samarbeidsevne i en krevende logistikk.
– Det er nettopp et godt samarbeid, god kommunikasjon og et løsningsorientert tankesett i møte med utfordringer som gjør det mulig å benytte seg av de vanskelig tilgjengelige, men store ressursene som står i form av skog langs Nordlandskysten, sier Fredrik K. Moholt, virkeskjøper for Nortømmer AS i Nordland.
Bacalao og gode diskusjoner
Værforholdene førte til at Lovund Skyss sendte en større båt for å bringe oss tilbake til Sandnessjøen, og oppholdet på Lauvøya ble noe kortere enn planlagt. Men Sandnessjøen Catering stilte sporty opp og serverte middag i Gammelkinoen i sentrum – en nydelig bacalao! Her fikk vi også anledning til å diskutere skognæringen i Nordland, med både utfordringer og mulige løsninger på agendaen.
Fokus på skogsbilveger og flaskehalser
En av utfordringene som ble løftet frem, var behovet for økt skogsbilvegbygging og oppgradering av kommunale veger for å bedre tømmertransporten. Skognæringa Kyst jobber for at midlene som tidligere har gått til kai-prosjektet – som nå nærmer seg slutten – fremover skal settes av til et flaskehalsprosjekt for kystfylkene.
– Utvikling av skogsbilveger er avgjørende for å sikre bærekraftig skogbruk og verdiskaping i Nordland, understreker fylkesvaraordfører Linda Helen Haukland (KrF): – Ved å investere i moderne og effektive skogsbilveger kan vi forbedre transporten av tømmer, redusere kostnader og øke konkurranseevnen til vår skognæring, sier Haukland.
Økt behov for planting etter hogst
En annen stor utfordring er manglende planting etter hogst. Nordland har store tømmervolum som blir hogstmodne i tiårene som kommer, men denne utviklingen vil snu dersom plantingen ikke intensiveres. Det er også flere initiativer på gang knyttet til lokal og regional utnytting av tømmerressursene.
Blant annet ledes et prosjekt for etablering av et sagbruk i Holandsvika ved Mosjøen av Kurt Jessen Johansson, tidligere leder for Nordland Skog- og Trenæringsnettverk.
Treindustrialisering i Nordland – ei satsing for framtida
Statsforvalteren i Nordland har i flere år hatt fokus på trebruk og treindustri, og har startet prosjektet Treindustrialisering i Nordland. Dette prosjektet involverer skogeiere, småsagbruk, kommuneadministrasjon og politikere, og har som mål å styrke skogverdikjeden i regionen.
Som en del av prosjektet inviteres det til en studietur våren 2025. Mer informasjon om denne finner du her: Program flere sider
Skog, vær og verdifulle diskusjoner
Dagen ble på alle måter en minnerik opplevelse, og værforholdene gjorde den nok ekstra uforglemmelig. Nordland leverer altså – på alle måter, som vanlig!