Verdien av tre – webinar med sansepakke fra Kystskogbruket!

Publisert 06.10.2020

Verdien av tre banner

Nå har den første brikken i Kystskogbrukets sansepakke ankommet! Et lite byggesett utvikles og produseres til konferansen  «Verdien av tre – fra skog til møbler, er det mulig i Norge?». I et hav av tilbud om webinarer på skjerm, er det lett å glemme hvem som sa hva hvor og hva tema egentlig var når vi konsumerer disse tilbudene ukentlig.

En møteplass for hele verdikjeda fra skog til designere, arkitekter og sluttmarked

Verdien av tre, er en ny seminarserie utviklet av Kystbrukets prosjekt for FoU, innovasjon og trebruk. Vi ønsker å skape en arena for møter mellom aktører i hele verdikjeda fra skog til designere, arkitekter og sluttmarked. I en tid med restriksjoner på fysiske arrangement, prøver vi nå også en digital variant av vårt seminar. Men hvordan kan vi skape relasjoner og minner som inspirerer til nye initiativ og samarbeid? 

Ved påmelding til webinaret får de første 100 påmeldte en sansepakke i posten! Denne inneholder tre fra Kystskogbruket og skal spille en rolle gjennom samlinga. Vi vil foreløpig ikke røpe verken treslag eller leverandører av innholdet. I dagene framover er Sara Skjoldnes og Synnøve Hokholt Sagafos fra Myldring spente på å ta imot flere trebiter – bildet viser et glimt av de første ferdige bitene ankommet «pakkekontoret»! Sara og Synnøve har fått i ansvar å få sansepakkene avgårde til deltakerne, de blir også med på webinaret og vil dele historier som knytter seg til temaet og deltakerne.

Et samarbeid med Fylkesmannen og  tredriver i Møre og Romsdal

Arrangementet er et samarbeid med Fylkesmannen og  tredriver i Møre og Romsdal, Christina Qvam Heggertveit, og som arrangører lager vi oss et fysisk «studio» i den nye turistforeningshytta Storli i Molde. Her får vi med noen av foredragsholderne som Trond Hamran daglig leder i Hamran Snekkerverksted og Pål Lunder gründer og daglig leder i Fjordfiesta. Disse vil legge fram sine ulike utfordringer og ambisjoner for møbelproduksjon og bruk av tre. Hvor ligger verdikjedens utfordringer i å bruke norsk tre, og hva med virke fra Kystskogbruket?

Norge har mange flotte møbelklassikere. Skissen på invitasjonen til seminaret viser Bambi Modell 56/1, tegnet av Sigurd Resell, ved Rastad og Relling Tegnekontor i 1955. Adolf Relling hadde røtter i Sykkulven, Møre og Romsdal, og nær kontakt med regionens møbelprodusenter.  Produsent den gang var Gustav Bahus Eft. A.S. , i Os Vestland. Den var i teak, så heller ikke den i norsk virke. Den ble veldig populær kom etter hvert i flere varianter. I dag har Fjorfiesta tatt opp produksjonen av Bambi 57/3 i eik og valnøtt. 

Utfordrer til å bruke mer lokale verdikjeder

Konferansen ønsker å utfordre hele verdikjeden i å tenke tanken om mer lokale verdikjeder og hvordan utnytte endringer i markedet. Ønsket om helhetlige historier og sammenheng i produkters opprinnelse, bærekraft og autensitet merkes av flere aktører. Kirsten Visdal, forfatter av boka Naturligvis, vil si oss noe om hva dette kan bety, og nyutdannede Olav Engelsvik er et godt eksempel på en ny generasjon som satser på lokal sirkulær møbelserie i furukapp fra Møre! 

Hvordan kan skogeiere, skogeierlag og deres entreprenører møte behovene i møbelprodusentenes marked? Hva sier skogeier Bente Aarø? Kan møbeldesignere og produsenter utforme produktene og produksjonen mer tilpasset norsk tre? Eller er det helt andre ting som skal til for at verdikjeden for møbler kan begynne å svinge i Norge og Kystskogbruket? Disse spørsmålene vil vi stille oss 21. oktober!

Meld deg på og bli med på dialogen! Er du raskt og blant de første 100, får du sikret deg sansepakken fra Kystskogbruket!