Renskalla -vi tar skogen inn i kjøkkenet

Publisert 03.03.2023

IMG_3481

Tekst og foto: Camilla Aurora Bersvendsen – prosjektleder Skognæringa Kyst

Camilla Aurora Bersvendsen, prosjektleder for satsingsområdet Økt trebruk og trebaserte verdikjeder,i Skognæringa Kyst, har vært på besøk hos Renskalla i Sverige. Her fikk hun et innblikk i hvordan lokal bjørk og furu kan bli til brukskunst, som er blitt ettertraktede gjenstander verden over! 

I det vi svinger inn på Renskalla gård utenfor Stockholm, kjenner jeg skuldrene senke seg. Erik og Helena Mossnelid står utenfor og hilser oss velkommen til gården som har vært i Eriks familie i 13 generasjoner. Jeg føler en slags ærbødighet over å tre inn i en slik familiehistorie. Dette er ikke første gang jeg møter Erik. Hans måte å jobbe med lokal bjørk på har fascinert oss lenge. Han var også en av foredragsholderne på den første «Verdien av Tre» konferansen som ble avholdt i Tromsø i januar 2020. Da rakk vi mye bjørke-prat og hans metode har inspirert oss til å se nye potensialer i måten å øke verdien på den norske bjørka. 

Varmebehandling av tre

Erik ønsket å jobbe med treverk, slik hans forfedre, etter å ha vært på farten som musiker stasjonert i Stockholm. Han søkte litt i området hvor han er vokst opp etter trebearbeidende bedrifter, og kom over et firma som leverer varmebehandlet furu. Erik var nysgjerrig på hvordan bjørka ville oppføre seg ved en slik varmebehandling, og fikk legge noen plank på toppen av eksisterende produksjon. Resultatet lignet eksklusive hard-tre sorter man vanligvis forbinder med et importert sortiment, med mulig skurrende bærekrafts historikk 

Med inspirasjon fra gjenstander fra gården gikk han i gang med produksjon av hans bruks-kunst med god støtte fra sin fru. I dag leverer de sine verk til Michelin-restauranter over hele verden. Under vårt besøk beklager han et tomt verksted; han har nettopp sendt av gårde bartriller til Harrods i London, trebestikk til Roma, skåler til Paris og Amsterdam. Men på tross av at hans brukskunst reiser jorden over er Erik svært opptatt av bærkraften ved hans produkter. Alle som kjøper hos han får vedlikehold med på kjøpet. Én gang i året kjører han en servicerunde på bestikk, fat, fjøler eller annet, hvor han pusser ned, oljer opp eller erstatter det som er ødelagt. «Lokale resurser med lang levetid er bærekraft i praksis», sier Erik. Vi kunne ikke vært mer enig. Ingen tvil om at han øker Verdien av Tre . 

Du kan kontakte Erik og se mer av hans sortiment her